Nypremiär för Löfgrens Hem och Trädgård

I nästa vecka slår portarna upp till nya Löfgrens Hem och Trädgård.

Fredag 30 augusti klockan 10.00 slår portarna upp till nya Löfgrens Hem och Trädgård. 

Det blir stor nypremiär men företaget har gamla fina anor i Trollhättan som overby.se kan berätta mer om.

Vi har besökt Malin Moberg - född Löfgren - Vd för företaget och har fått en exklusiv intervju för overby.se om vad man ämnar åstadkomma med den nya verksamheten.

Malin är verkligen född med extra gröna fingrar och hon är den tredje generationen som nu driver Löfgrens. Det märks att hon verkligen brinner för det här och Malin berättar att hon ser det som ett kall. Hon berättar vidare:

- Jag har grejat med växter sen innan jag kunde prata och jobbat med det genom hela uppväxten.

Malins pappa Stig Löfgren känner många till som drev Löfgrens Handelsträdgård tillsammans med sin bror Bertil från 1977 fram till 1997 då företaget ombildades till två företag, Löfgrens Garden Center AB som ägdes av Stig Löfgren och Löfgrens Handelsträdgård AB som ägdes av Bertil Löfgren och som idag ägs av hans söner. 2002 tog Blomsterhallen AB över Löfgrens Gardens Center men lokalerna har likväl alltid varit kvar i Stig Löfgrens ägo.

Men historien är långt äldre än så berättar Malin.

Det var hennes farfar och farmor, Lennart och Käthe som egentligen startade verksamheten redan i januari 1946. De bildade då Löfgrens Handelsträdgård i samband med att de kom till Överby och köpte en handelsträdgård. Blommorna sålde de på torget i Trollhättan. Så nog förstår man att arbeta med växter är något som Malin verkligen ärvt och bär med sig i både själ och hjärta.

Inget dåligt arv då det nu gått hela 73 år sedan Lennart och Käthe startade sin verksamhet.

För Malin har det däremot inte alltid varit helt givet att hon skulle arbeta med växter.

Liksom många i ungdomen hellre ser intresse i att göra en egen karriär och inte arbeta med samma sak som föräldrarna så valde Malin en annan bana och utbildade sig till beteendevetare. De senaste åren har hon arbetat som kurator på Magnus Åbergs Gymnasiet.

Likaså Malins bror - Thomas Löfgren - som idag är delaktig ägare i Löfgrens Hem och Trädgård gick sin egen väg och startade bland annat det framgångsrika företaget Junkyard. Han driver även Godhem som ligger nästgårds granne på Överby tillsammans med sin fru.

Malin har däremot under åren känt en allt större inre längtan tillbaks till sina rötter och till något hon samtidigt är väldigt duktig på. När overby.se är på besök träffar vi även pappa Stig som kör truck och ordnar i lokalerna så det blixtrar om det och broder Thomas träffade vi på ett besök bara några dagar tidigare när vi ordnade för denna artikel. Nog känner man en stark familjeanda genomsyra hela företaget på ett väldigt varmt och positivt sätt även om det är Malin som håller i rodret och driften.

Det är verkligen en sanning när Malin skrattar till och säger:

- Man kan säga att jag återvänder till rötterna, i dubbel bemärkelse.

Vad vill man då göra med det nya Löfgrens och vad kan vi förvänta oss se när dörrarna slår upp nästa fredag 30 augusti. Vi frågar Malin och hon berättar:

- Jag vill skapa en ”wow-känsla” där man inte bara säljer växter utan vi vill inspirera. Därför kommer vi även att sälja möbler och inredningar och bygga speciella miljöer och inspirationsrum. Kanske ni finner en skön hängmatta i ett rum eller något annat spännande.

När overby.se besöker lokalerna, som man arbetar febrilt med att färdigställa, får vi besöka ett av dessa inspirationsrum som är under konstruktion. Vi passar på att ta en bild på Malin framför en inredning tapetserad med ett riktigt häftigt tryck och med blommor på förstås.

Malin berättar vidare:

- Här vill vi skapa en varm och omfamnande atmosfär av genuinitet och tradition men samtidigt med en modern, här och nu känsla. Profileringen är att blanda gammalt och nytt. Satsa på miljövänlig hållbarhet och mer kvalitet än kvantitet.

Det låter onekligen spännande och det är med stort intresse vi kommer bevaka vad som sker hos Löfgrens framöver.

Malin avslutar med att ge oss en rekommendation:

- Kom gärna upp till Löfgrens Hem och Trädgård och låt dig inspireras, titta på inredningar och handla växter. Ta er sedan över till Godhem som ligger precis intill, koppla av, mys, ät och drick något gott - mycket ekologiskt och vegetariskt tänk där - en bra combo helt enkelt!

Vi tar Malin på orden och känner oss trygga i hennes och familjen Löfgrens gröna händer.