Varför firar vi Halloween?

Halloween är här och de flesta vet ju att den populära helgen har hämtat sin inspiration från det stora landet i väst - USA - men är det hela sanningen och bakgrunden till vårt Halloweenfirande idag?

Halloween är de gamla kelternas nyårsfirande

Jo då, visst har vi hämtat den moderna traditionen av nutidens Halloweenfirande från USA men den är i grund och botten också importerad med invandrande irländare till USA under 1800-talet.

Irländarna är ättlingar till de gamla hedniska kelterna och tog med sig traditionen till USA när de utvandrade.

Irländarna är inte de enda som är ättlingar till kelterna naturligtvis men det var irländarna som förde traditionen vidare med sig till USA.

Halloween firas alltid varje år den 31 oktober och just detta datum var de gamla kelternas nyår.

Man kan spåra firandet så långt tillbaks som ända till omkring 800-900 år f. Kr.

Kelterna trodde nämligen att på årets sista dag reste sig de döda från sina gravar för att hemsöka de levande och på så sätt hitta vägen till dödsriket.

För att lura och skrämma bort dessa vålnader gjorde de allt vad de kunde komma på för att inte drabbas av de onda andarna. De klädde ut sig, bar masker, satte eld på rovor som användes som lyktor och satte på gravarna tillsammans med mat för att hålla dem på plats där de låg begravda.

Användningen av rovorna berodde på att man trodde att huvudlösa män kunde stiga upp ur gravarna och hugga huvudet av de levande för att sätta på sig själva. Rovorna skulle råda bot på det bekymret.

Visst var det en spännande och skrämmande dag för kelterna men samtidigt firade man in det nya året som skulle komma med nytt liv och ljusare tider. De tände även stora bål liksom vi gör idag runt påsk.

När irländarna kom till USA upptäckte de att det inte fanns så mycket rovor att finna där men däremot pumpor som man kunde skära ut hemska ansikten i och det passade ju ändå bättre.

Så därav blev det pumpor istället för rovor framöver.

Bus Eller Godis

Helgen där vi firar Halloween infaller med samma helg som vi har Alla helgonaafton och Allhelgonadagen men dessa ska egentligen inte blandas samman då Halloween inte är en kristen uppfinning liksom de andra två nämnda helgdagarna.

Däremot är nog den enda kristna traditionen i hela Halloween när barnen går från hus till hus för att få gåvor i form av godis - ”bus eller godis”. Det kommer sig troligtvis efter den långt senare traditionen av den kristna All själars dag som tog sin början 998 e. Kr. Man firade då en mässa som sedan alltid firades den 2 november för att hylla kristna martyrer.

Kyrkan ville radera den keltiska traditionen och ersätta seden med en egen där tiggare just denna dag fick tigga så kallade ”själakakor” från invånarna och gick då från dörr till dörr. Andra menar dock att det var något som kelterna redan gjorde, att gå från dörr till dörr.

Det är först under senare modern tid som Halloween mer gjorts om till en festlig dag för barnen och först på 1990-talet tog Halloweenfirandet fart i Norden.

Idag är Halloween mer en festlig dag för både vuxna som barn att klä ut sig och ha roligt, snarare än att jaga bort spöken och onda andrar som de gamla kelterna.